sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Venla esittäytyy

Olen 16-vuotias likka, ja ollut koko pienen elämäni enemmän tai vähemmän koukussa kirjoihin. Yksin en olisi ikinä jaksanut ruveta blogia pitämään, mutta onneksi tarjoutui tilaisuus tehdä se kahden muun tytön kanssa.

Ala-asteella olin varsinainen lukutoukka, luin jopa kävellessäni koulusta kotiin. Torstaisin piti aina ehtiä seitsemäksi postilaatikolle odottamaan kirjastoauton tuloa. Pienenäkin meni viikossa muutama kirja, ja muistankin olleeni toisluokkalaisena kiukkuinen siitä, etten saanut kaikkia Narnian tarinoita luettua viikossa.
Yläasteella muutin Espooseen, ja kirjasto olikin yht'äkkiä vain viiden kilometrin päässä ja kaiken lisäksi aivan koulun vieressä. Myös Helmet-järjestelmä oli aluksi taivas, sillä ei tarvinnutkaan enää tyytyä vain kirjaston valikoimaan. Nykyisin kirjoittelenkin mielenkiintoisen kuuloisia kirjoja pienille lappusille ympäri huonettani, ja varaan ne sopivassa välissä. On mukavaa, kun voi vain hakea kirjat kiireessäkin. Yleensä kirjaston kiertelyyn menee tunteja aikaa, sillä en koskaan osaa päättää niin suuresta valikoimasta.

Nyt syksyllä aloitan opiskelun lukiossa Helsingissä, ja toivon vain, että minulle jää vielä hyvin aikaa lukemiseenkin. Kirjoja menee täysin laidasta laitaan, nuortenkirjoista venäläiseen proosaan. Ikuinen lempparini on kuitenkin Harry Potter, johon tutustuin jo aivan pienenä mummoni lukiessa sitä iltasaduksi minulle ja veljelleni. Yhä vieläkin avaan muutaman kerran vuodessa oven Tylypahkan tiluksille ja luen koko saagan alusta loppuun. Olen jo muutaman vuoden listannut kaikki lukemani kirjat, ja nyt voisikin olla sopiva tilaisuus kaivaa kirjavihostani muutama viime aikojen suosikki. Ehkäpä nämä teokset kertovat minusta enemmän, kuin itse osaan.

Gogol: Kuolleet sielut
Salinger: Sieppari ruispellossa
Hinton: Me kolme ja jengi
Mulligan: Roskaa
Camus: Sivullinen
Adichie: Huominen on liian kaukana
Huotarinen: Valoa valoa valoa
Nabokov: Lolita
Nousiainen: Vadelmavenepakolainen
Anderson: Wintergirls
Kianto: Punainen viiva
Rosoff: Poikkeustila
Oksanen: Puhdistus

Vannon, että yritin kyllä lyhennellä listaa parhaani mukaan. Upeita kirjoja on vain liian paljon, minä yritän tehdä parhaani lukeakseni niistä edes murto-osan. Tällä hetkellä luen Puhdistuksen innoittamana Stalinin lehmiä, saa nähdä, jos saisin vielä kirjoitettua siitä esittelynkin.

En oikein pidä kirjojen ostamisesta, kun kaiken saa kirjastostakin. Laitan tähän silti kuvan hyllystäni, josta löytyy lähinnä satu-ja tietokirjoja sekä pari muuta tunnearvonsa vuoksi hyllyssä konöttävää teosta.

Jouduin kyllä ottamaan nuo isoimmat kirjat viereisestä hyllystä. Ja niin, Harry Potteriin liityvät teokset muodostavat 23 prosenttia kirjoistani. Miten tärkeä fakta...

Toivottavasti ei ollut aivan liian puuduttavaa tekstiä. Suosittelen kaikille kesämatkaksi sukellusta hyvään kirjaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti